Wat betekenen de afkortingen AAI, AAA en AAT?

Animal Assisted Activities (AAA) en Animal Assisted Therapy (AAT) zijn twee vormen van samenwerken met dieren. Samen vallen ze onder de overkoepelende term Animal Assisted Interventions, of in het Nederlands: Dierondersteunde interventies (DOI).

AAA (dierondersteunde activiteiten) biedt motivationele, educatieve, recreatieve en therapeutische mogelijkheden om de kwaliteit van leven te verbeteren. Deze activiteiten worden georganiseerd in diverse situaties door speciaal opgeleide professionals en vrijwilligers met huisdieren die aan specifieke criteria voldoen. Hoofdkenmerken zijn het ontbreken van specifieke behandeldoelen, geen verplichting van schriftelijke verslaglegging voor de vrijwilligers of activiteitenbegeleiders en spontane invulling van het huisdierbezoek.

Zo zijn er bezoekprogramma's waarbij honden ouderen en cliënten thuis bezoeken onder begeleiding van een trainer, snoezelsessies voor verstandelijk gehandicapten of dementerende bejaarden, dierenopvangprojecten in psychiatrische instellingen, zorgboerderijen waar cliënten taken verrichten met dieren en dierverzorging of training in justitiële instellingen.

AAT (dierondersteunde therapie) is een doelgerichte interventie waarin een dier, dat voldoet aan specifieke criteria, integraal bestanddeel is van het proces. AAT wordt gegeven door een professional met een kwalificatie in de gezondheidszorg of maatschappelijke dienstverlening. AAT wordt gekenmerkt door het werken aan specifieke doelen voor elk individu en evaluatie van de vooruitgang. De term is wel wat verwarrend omdat, hoewel er gesproken wordt over Animal Assisted Therapy, het lang niet altijd om therapie gaat, maar ook om andere vormen van begeleiding.

Helpende Honden richt zich, anders dan andere instellingen die honden inzetten, voornamelijk op AAT. De begeleiding van de cliënt én het welzijn van de hond staan daarbij voorop.

 

AGB-Codes

De AGB-Codes van Helpende Honden zijn:
AGB Zorgverlener 90-38451
AGB Praktijk 90-16987

KvK nummer 37.13.69.19

NFG

Patricia Delorme is aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) en geregistreerd bij de Stichting Registratie Beroepsbeoefenaren Aanvullende Gezondheidszorg (SRBAG)

Contact

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of bel 0228 - 769 002

BTW nummer NL1875.07.995

Bezoekadres

Westerkerkweg 26a
1606 BD Venhuizen
(Alleen op afspraak)

IBAN NL34 RABO 0142.620.289